BEL! 06 22200368


Springrol met zalm, mangosalade en chili-korianderdressing

 

Ingrediënten voor 2 personen

  • 2 rijstvellen
  • 40 gram glasnoedels
  • 100 gram verse zalm in blokjes
  • 1 rode peper
  • sesamolie
  • chilisaus
  • 1 bosuitje
  • handje rucola
  • Bosje koriander
  • halve mango in blokjes
  • limoensap
  • bruine suiker
  • scheutje vissaus

 

Bereidingswijze

 

  • Snijd de bosui in ringetjes en snipper een halve rode peper
  • Meng de glasnoedels, 1 theelepel sesamolie, 1 theelepel chilisaus en de zalmblokjes door elkaar
  • Week de rijstvellen zoals op de verpakking staat vermeld
  • Rol het glasnoedelmengsel in de rijstvellen en maak er een langwerpig pakketje van
  • Meng in een andere schaal rucola, mango en de andere helft van de gesnipperde peper door elkaar en maak het aan met wat olijfolie en zeezout
  • Voor de dressing meng je 2 eetlepels chilisaus, een half bosje fijngesneden koriander, 1 eetlepel bruine suiker, 1 eetlepel vissaus en 1 eetlepel limoensap door elkaar totdat de suiker is opgelost.

Springrolls. Wie, wat waar gaat dit over?


Het kan zomaar zijn dat u dacht: springrolls, wat zijn dat eigenlijk? Het zijn gedroogde rijstvellen die je weekt in water en kunt vullen met allerlei verschillende ingrediënten.

Niet alle supermarkten verkopen rijstvellen maar bij AH vind je ze in het schap van Koh Thai. Bij Chinese supermarkten vind je ze zeker.
Rijstvellen worden verkocht onder verschillende namen: springrolls, Vietnamees rijstpapier, rice paper, rice sheets en bánh tráng.
 
Rijstvellen bestaan voor 80% uit rijst en zijn glutenvrij. Ben je allergisch voor gluten? Controleer altijd de verpakking!
Springrolls moet je voordat je ze gaat vullen altijd even onderdompelen in lauw water totdat ze zacht zijn.
 
Rijstvellen met sesamzaadjes zijn bedoeld om te frituren zonder vulling, net als kroepoek.


Glasnoedels


Ach, u zag ‘glasnoedels’ staan en durfde het bijna niet te vragen… 
Ook glasnoedels worden verkocht onder verschillende namen: glasnoedels, glas vermicelli, glasmie, glass noodles, bean thread noodles, cellophane noodles, fěn sī  (China), soe-oen / su-un / laksa (Indonesië), saewiyan (India), bún tàu / bún tào (Vietnam), woon sen Thailand. (Volgende week gaan we u overhoren.)

In Nederland zijn glasnoedels dunne, een beetje doorzichtige noodles, gemaakt van het zetmeel uit mungbonen. Glasnoedels zijn veelzijdig in gebruik, juist omdat ze weinig smaak bevatten. Daardoor zijn ze perfecte neutrale begeleider van diverse smaken én ze nemen makkelijk smaken in zich op.

In Nederland maken we niet zo veel gebruik van glasnoedels. Dat is waarschijnlijk omdat we niet veel recepten kennen met glasnoedels.
Experimenteer er zelf eens mee! Door de soep, in plaats van vermicelli, koud door een salade, door gewokte groenten of gefrituurd als leuke decoratie op het bord. 


Vissaus

 
Vissaus is:

  1. Saus voor bij de vis.
  2. Saus gemaakt van vis.
  3. Vis gemaakt van saus.

 
Het juiste antwoord is B. Vissaus wordt gemaakt van gezouten, gefermenteerde vis zoals garnalen, krab, inktvis en ansjovis. De geur van de saus wordt niet door iedereen gewaardeerd maar gelooft u mij: de smaak is een heerlijke toevoeging bij veel gerechten.

In plaats van een vissmaak, heeft vissaus een onbestemde smaak die door sommigen als nootachtig wordt omschreven. 

En ja, ook vissaus wordt verkocht onder verschillende namen: vissaus, fish sauce, nam pla (Thailand), nuoc mam (Vietnam), patis (Filipijnen), yú lù (China).
 
Goed om te weten: ondanks dat vissaus gemaakt is van vis en op zijn zachtst gezegd bijzonder ruikt, hoef je het niet in de koelkast te bewaren.