BEL! 06 22200368


Eendenpaté met bundelzwam, schorseneren en Preiselbeeren

Ingrediënten voor 4 personen

1 Eendenpaté
1 Doosje bundelzwammen
1 Brioche broodje
1 Potje Preiselbeeren
1 Zakje Geleisuiker
1 Scheut rode port
4 Schorseneren
1 Little gem sla
1 teentje knoflook

 

 

 

Bereidingswijze

1. Eerst maakt u van de Preiselbeeren een relish. Ga als volgt te werk. De Preiselbeeren, 1 laurierblaadje, scheut rode port en 2 el geleisuiker inkoken tot een stroperige saus.


2. Smoor de bundelzwam in roomboter met knoflook zacht (al dente).


3. Kook de schoongemaakte schorseneren in gezoutenwater.


4. Rooster de plakjes briochebrood.


5. Haal de binnenste lichtgroene blaadjes uit de Little gem.


6. Maak het bord op zoals op de foto.

 

 

TIP: De relish kunt u al een dag van tevoren maken.

 

Eet smakelijk!

 

 

Weetje van k-eetje

Preiselbeeren, relish, bundelzwam, schorseneren? U verwacht een lekker makkelijk recept maar heeft vervolgens geen idee waar wij het over hebben! Laat u niet ontmoedigen, wij leggen het u graag even uit.

 

Preiselbeeren

Ach, u weet niet wat Preiselbeeren zijn… toch even niet goed opgelet bij die ene Duitse les! Die les waarin de Wienerschnitzel en kartoffelsalade werden besproken.
Maar waarom zou u ook? Preiselbeeren zijn namelijk ook gewoon te koop onder de naam vossenbessen. Makkelijker te onthouden en net zo lekker.


De vossenbes wordt zo genoemd omdat vossen dol zijn op dit rode besje. De vossenbes wordt vaak verward met de cranberry (Oh, jee! Ook niet opgelet bij Engels?). Ze zijn dan ook beide friszuur van smaak.

 

Bundelzwam

Nu denkt u natuurlijk: ha, Deutsche Bundelzwamme! Maar nee, de bundelzwam is echt een bundelzwam (spreek uit: bundelzwam en niet boendelzwam).


Bundelzwammen zijn kleine paddenstoelen met een hoedje van ongeveer 5 tot 10 mm en ze staan op een lange dunne steel. Van oorsprong komt de bundelzwam uit Japan en heet daar Nameko. Niet heel verrassend: de paddenstoeltjes groeien als een bundeltje bij elkaar.

 

 

 Schermafbeelding 2019 12 17 om 15.30.08

 

Schorseneren

De schorseneer is een lange wortel met een bruin/zwarte schil. De smaak lijkt op die van asperges en ze worden ook wel armeluisasperges genoemd.
Het witte goud steekt dan ook sierlijk af naast de schorseneer.


In de Tweede Wereldoorlog en ervoor was het een populaire groente, maar later werd deze steeds minder gegeten.
Schorseneren zijn lastig schoon te maken omdat bij het schillen een kleverig melksap vrij. Daarom worden ze ook wel keukenmeidenverdriet genoemd. Wij raden daarom aan een paar keukenhandschoenen te dragen tijdens dit karweitje.

 

Little gem sla

Er was een tijd, lang gelee… dat er één soort sla bestond: kropsla. Kropsla, een gekookt eitje en slasaus. Als extraatje afgemaakt met een zilveruitje en tomaat.Zo eenvoudig kon het zijn.

Er kwam verandering in de slacultuur met de komst van ijsbergsla en sindsdien is de sla-invasie niet meer gestopt.

 

We kunnen kiezen uit slasoorten met exotische namen: Roquette, Salanova, Tatsoi, Mesclun, Romaine, Pousseblette, eikenbladsla, LolloBianco, botersla en… Little gem.


Little gem wordt ook wel suikersla of Pan Sucre genoemd.Een sla met zo’n naam moet wel zoet zijn, zou je denken.Niet dus.
Om verwarring te voorkomen, houden wij het dus bij Little gem. Letterlijk vertaald: klein juweeltje! Dat klinkt goed, dat smaakt goed. Het is een frisse, stevige en knapperige sla met een volle smaak.

 

 

Brood en (port)wijn

Op uw boodschappenlijst staan ten slotte nog briochebrood en rode port. Zij behoeven geen uitleg. Wel een kleine tip. Rode port en brioche gaan óók heel goed samen zonder al die poespas in de keuken. Gratis weetje van k-eetje ;-)