BEL! 06 22200368


Aardperensoep voor de gewone dagen

Frans Duijts is sinds zijn maagverkleining in augustus 20 kilo afgevallen en weegt nu nog maar 103 kilo! Good for you, Frans. Hij streamde zijn maagoperatie live. Dát had hij voor ons dan weer níet hoeven doen.Waar wij ons dan weer zorgen om maken: hoe moet dat met de feestdagen? Zit Frans dan gezellig met zijn Marloes aan een sfeervol gedekte kerstafel te knagen op een blaadje sla, terwijl de rest van de familie zich tegoed doet aan een rijk gevulde kerstdis?

Lieve Frans, het hoeft niet zo te zijn!

k-eets k-erstdiner: voor grote en kleine magen


Een kerstdiner dat heerlijk smaakt, gezellig is én waar u (bijna) niets voor hebt hoeven doen. Dat is toch wat u wilt?
Dit jaar komen we met een proeverij van zinnenprikkelende, tongstrelende en betoverend lekkere gerechten waar u zelf een menu van samenstelt. Dat betekent een kerstmenu op maat!

Met wie u het ook gaat of ‘moet’ vieren, lekker eten heeft altijd een verbindend effect. Een extra flesje wijn binnen handbereik, wil trouwens ook weleens werken ;-)

Dat wordt kerst zonder stress: lekker lang tafelen, foodsharing en genieten van de geurige, kleurrijke gerechten die onze chef voor u heeft samengesteld.
Feestelijk, gezellig en makkelijk voor iedereen!

 

Zo werkt het kerstmenu op maat

U kiest of u 2, 3 of 4 gangen wilt en wij leveren het op 24 december bij u thuis af.

U legt zelf de laatste hand aan de gerechten, zodat ze echt super versbereid geserveerd worden.

En nee, dat is helemaal niet moeilijk, voor elk gerecht krijgt u in een videofilmpje uitgelegd hoe u de borden in een handomdraai professioneel opmaakt.

En de complimenten na afloop van het diner? Neemt u ze gerust in ontvangst.
Wij zeggen niets.

Bekijk hier alle gerechten van het kerstmenu

 
Helaas, voordat u aan het kerstdiner zit, komen er nog een heleboel ‘gewone’ dagen. Maar ook voor gewone dagen hebben wij heerlijke recepten. Wat dacht u van een stevige aardperensoep? Een mooi gerecht voor een herfstige dag. 

Aardperensoep voor de gewone dagen


Eerst de boodschappen:

Ingrediënten voor 6 personen

 • 1 kilo aardperen
 • 1 grote ui
 • 2 tenen knoflook
 • 2 grove stukken spek
 • Een paar takjes tijm
 • Bladselderij (kruiden)
 • Twee glazen witte wijn
 • 2 dl room


Bereidingswijze

 1. Schil de aardperen met een dunschiller, vlak voordat je het gerecht gaat bereiden. Geschilde aardperen worden namelijk aan de lucht snel bruin.
 2. Verwarm de oven voor op 140 graden.
 3. Doe de aardperen in een ovenschaal en zet ze 30 minuten in de oven zodat de ‘suikers’ vrijkomen.
 4. Neem een grote soeppan en doe daar de grote stukken spek, ui, knoflook en kruiden in en laat alles ‘aanzweten’ (licht bakken, zonder dat de kleur verandert).
 5. Schenk er 1 glas wijn bij en drink het andere glas zelf leeg.
 6. Schenk de room in de pan en laat het geheel zachtjes gaarkoken.
 7. Verwijder de spek en blender de rest tot de aardperen in kleine stukjes zijn gemalen.


Serveer de soep en drink er de rest van de wijn bij ;-)


 w-eetje van k-eetje


Wat zijn aardperen?
Dat is de vraag die u wist die ging komen!
De aardpeer is een vaste plant die veel verschillende namen draagt. Zo wordt deze plant ook topinamboer, knolzonnebloem of jeruzalemartisjok genoemd. Hoewel de plant van oorsprong groeit in Noord-Amerika, is de knol vooral populair in Frankrijk. De plant wordt vaak gekweekt in moestuinen. De stelen van deze mooie bloem kunnen wel drie meter hoog worden, en geeft prachtige felgele bloemen.

Plant, knol… wat is het nou? Beiden. Het is een plant waarvan de ondergrondse wortelknollen worden gebruikt. De knollen zijn grillig van vorm. Ze zijn lichtbruin, violet, roze of wit van kleur.

Wat kun je met een aardpeer doen?
Aardperen hebben een licht nootachtige smaak, zijn zoetig en het lijkt wel een beetje op de smaak van een artisjok. Je kunt de verse knollen rauw eten, dan zijn ze lekker krokant. Rauw en fijngesneden is het heerlijk in een salade. 
Gekookt of net als aardappels gebakken, smaakt de aardpeer lekker met wat kruiden en knoflook.

Niet geschikt voor een first date
Aardperen bevatten zeer veel drievoudige suikers. Deze suikers worden niet in onze darmen opgenomen maar doen daar wel goed werk: het stimuleert namelijk de afbraak van bacteriën. Als gevolg hiervan kun je last krijgen van winderigheid. Geen knolletje voor een first date!

Goed voor de bloedsuikerspiegel
Voor mensen met suikerziekte of diabetes mellitus is rauwe aardpeer juist wél goed omdat het zorgt dat de bloedsuikerspiegel daalt. Gekookte aardperen smaken lekker zoet doordat de inuline wordt omgezet in fructose. Zoete aardperenpuree kan als vervanger voor suiker worden gebruikt in diverse bakproducten.

Paarsbest
Paarse aardperen bevatten veel anthocyanen: kleurstof die in de cellen van hogere planten voorkomt. Er zijn wel 250 verschillende anthocyanen. Ze komen voor in de gehele plant, maar voornamelijk in bloemen, vruchten en bladeren. 
De bekende paars/blauwe kleur die je ook bij de rode kool, de blauwe bes, de zwarte bes enzovoort ziet, komt van de anthocyanen en hier worden veel gezondheidsvoordelen aan gekoppeld. Ze bevatten bijvoorbeeld zeer sterke antioxidanten. Paarse groenten en fruit eet je het liefst zo rijp mogelijk om van die voordelen te profiteren.

Nog meer weten over aardperen? Dan zult u toch echt even moeten googelen. Wij zijn tenslotte een cateringbedrijf en geen Wikipedia ;-)