BEL! 06 22200368
object(stdClass)#560 (57) { ["id"]=> string(2) "20" ["asset_id"]=> string(3) "370" ["title"]=> string(34) "Aardperensoep voor de gewone dagen" ["alias"]=> string(34) "aardperensoep-voor-de-gewone-dagen" ["introtext"]=> string(383) "

Frans Duijts is sinds zijn maagverkleining in augustus 20 kilo afgevallen en weegt nu nog maar 103 kilo! Good for you, Frans. Hij streamde zijn maagoperatie live. Dát had hij voor ons dan weer níet hoeven doen.

" ["fulltext"]=> string(10868) "



Waar wij ons dan weer zorgen om maken: hoe moet dat met de feestdagen? Zit Frans dan gezellig met zijn Marloes aan een sfeervol gedekte kerstafel te knagen op een blaadje sla, terwijl de rest van de familie zich tegoed doet aan een rijk gevulde kerstdis?

Lieve Frans, het hoeft niet zo te zijn!

k-eets k-erstdiner: voor grote en kleine magen


Een kerstdiner dat heerlijk smaakt, gezellig is én waar u (bijna) niets voor hebt hoeven doen. Dat is toch wat u wilt?
Dit jaar komen we met een proeverij van zinnenprikkelende, tongstrelende en betoverend lekkere gerechten waar u zelf een menu van samenstelt. Dat betekent een kerstmenu op maat!

Met wie u het ook gaat of ‘moet’ vieren, lekker eten heeft altijd een verbindend effect. Een extra flesje wijn binnen handbereik, wil trouwens ook weleens werken ;-)

Dat wordt kerst zonder stress: lekker lang tafelen, foodsharing en genieten van de geurige, kleurrijke gerechten die onze chef voor u heeft samengesteld.
Feestelijk, gezellig en makkelijk voor iedereen!

 

Zo werkt het kerstmenu op maat

U kiest of u 2, 3 of 4 gangen wilt en wij leveren het op 24 december bij u thuis af.

U legt zelf de laatste hand aan de gerechten, zodat ze echt super versbereid geserveerd worden.

En nee, dat is helemaal niet moeilijk, voor elk gerecht krijgt u in een videofilmpje uitgelegd hoe u de borden in een handomdraai professioneel opmaakt.

En de complimenten na afloop van het diner? Neemt u ze gerust in ontvangst.
Wij zeggen niets.

Bekijk hier alle gerechten van het kerstmenu

 




Helaas, voordat u aan het kerstdiner zit, komen er nog een heleboel ‘gewone’ dagen. Maar ook voor gewone dagen hebben wij heerlijke recepten. Wat dacht u van een stevige aardperensoep? Een mooi gerecht voor een herfstige dag. 

Aardperensoep voor de gewone dagen


Eerst de boodschappen:

Ingrediënten voor 6 personen


Bereidingswijze

  1. Schil de aardperen met een dunschiller, vlak voordat je het gerecht gaat bereiden. Geschilde aardperen worden namelijk aan de lucht snel bruin.
  2. Verwarm de oven voor op 140 graden.
  3. Doe de aardperen in een ovenschaal en zet ze 30 minuten in de oven zodat de ‘suikers’ vrijkomen.
  4. Neem een grote soeppan en doe daar de grote stukken spek, ui, knoflook en kruiden in en laat alles ‘aanzweten’ (licht bakken, zonder dat de kleur verandert).
  5. Schenk er 1 glas wijn bij en drink het andere glas zelf leeg.
  6. Schenk de room in de pan en laat het geheel zachtjes gaarkoken.
  7. Verwijder de spek en blender de rest tot de aardperen in kleine stukjes zijn gemalen.


Serveer de soep en drink er de rest van de wijn bij ;-)


 w-eetje van k-eetje


Wat zijn aardperen?
Dat is de vraag die u wist die ging komen!
De aardpeer is een vaste plant die veel verschillende namen draagt. Zo wordt deze plant ook topinamboer, knolzonnebloem of jeruzalemartisjok genoemd. Hoewel de plant van oorsprong groeit in Noord-Amerika, is de knol vooral populair in Frankrijk. De plant wordt vaak gekweekt in moestuinen. De stelen van deze mooie bloem kunnen wel drie meter hoog worden, en geeft prachtige felgele bloemen.

Plant, knol… wat is het nou? Beiden. Het is een plant waarvan de ondergrondse wortelknollen worden gebruikt. De knollen zijn grillig van vorm. Ze zijn lichtbruin, violet, roze of wit van kleur.

Wat kun je met een aardpeer doen?
Aardperen hebben een licht nootachtige smaak, zijn zoetig en het lijkt wel een beetje op de smaak van een artisjok. Je kunt de verse knollen rauw eten, dan zijn ze lekker krokant. Rauw en fijngesneden is het heerlijk in een salade. 
Gekookt of net als aardappels gebakken, smaakt de aardpeer lekker met wat kruiden en knoflook.

Niet geschikt voor een first date
Aardperen bevatten zeer veel drievoudige suikers. Deze suikers worden niet in onze darmen opgenomen maar doen daar wel goed werk: het stimuleert namelijk de afbraak van bacteriën. Als gevolg hiervan kun je last krijgen van winderigheid. Geen knolletje voor een first date!

Goed voor de bloedsuikerspiegel
Voor mensen met suikerziekte of diabetes mellitus is rauwe aardpeer juist wél goed omdat het zorgt dat de bloedsuikerspiegel daalt. Gekookte aardperen smaken lekker zoet doordat de inuline wordt omgezet in fructose. Zoete aardperenpuree kan als vervanger voor suiker worden gebruikt in diverse bakproducten.

Paarsbest
Paarse aardperen bevatten veel anthocyanen: kleurstof die in de cellen van hogere planten voorkomt. Er zijn wel 250 verschillende anthocyanen. Ze komen voor in de gehele plant, maar voornamelijk in bloemen, vruchten en bladeren. 
De bekende paars/blauwe kleur die je ook bij de rode kool, de blauwe bes, de zwarte bes enzovoort ziet, komt van de anthocyanen en hier worden veel gezondheidsvoordelen aan gekoppeld. Ze bevatten bijvoorbeeld zeer sterke antioxidanten. Paarse groenten en fruit eet je het liefst zo rijp mogelijk om van die voordelen te profiteren.

Nog meer weten over aardperen? Dan zult u toch echt even moeten googelen. Wij zijn tenslotte een cateringbedrijf en geen Wikipedia ;-)

 

 

" ["state"]=> string(1) "1" ["catid"]=> string(1) "8" ["created"]=> string(19) "2019-11-21 11:07:06" ["created_by"]=> string(2) "55" ["created_by_alias"]=> string(0) "" ["modified"]=> string(19) "2020-01-20 15:37:27" ["modified_by"]=> string(2) "55" ["checked_out"]=> string(1) "0" ["checked_out_time"]=> string(19) "0000-00-00 00:00:00" ["publish_up"]=> string(19) "2019-11-21 11:07:06" ["publish_down"]=> string(19) "0000-00-00 00:00:00" ["images"]=> string(217) "{"image_intro":"images\/Blog\/aard.jpg","float_intro":"","image_intro_alt":"","image_intro_caption":"","image_fulltext":"images\/Blog\/aard.jpg","float_fulltext":"","image_fulltext_alt":"","image_fulltext_caption":""}" ["urls"]=> string(121) "{"urla":false,"urlatext":"","targeta":"","urlb":false,"urlbtext":"","targetb":"","urlc":false,"urlctext":"","targetc":""}" ["attribs"]=> string(667) "{"article_layout":"","show_title":"","link_titles":"","show_tags":"","show_intro":"","info_block_position":"","info_block_show_title":"","show_category":"","link_category":"","show_parent_category":"","link_parent_category":"","show_associations":"","show_author":"","link_author":"","show_create_date":"","show_modify_date":"","show_publish_date":"","show_item_navigation":"","show_icons":"","show_print_icon":"","show_email_icon":"","show_vote":"","show_hits":"","show_noauth":"","urls_position":"","alternative_readmore":"","article_page_title":"","show_publishing_options":"","show_article_options":"","show_urls_images_backend":"","show_urls_images_frontend":""}" ["version"]=> string(1) "7" ["ordering"]=> string(1) "1" ["metakey"]=> string(0) "" ["metadesc"]=> string(0) "" ["access"]=> string(1) "1" ["hits"]=> string(3) "107" ["metadata"]=> object(Joomla\Registry\Registry)#573 (3) { ["data":protected]=> object(stdClass)#575 (4) { ["robots"]=> string(0) "" ["author"]=> string(0) "" ["rights"]=> string(0) "" ["xreference"]=> string(0) "" } ["initialized":protected]=> bool(true) ["separator"]=> string(1) "." } ["featured"]=> string(1) "0" ["language"]=> string(1) "*" ["xreference"]=> string(0) "" ["category_title"]=> string(8) "blogitem" ["category_alias"]=> string(8) "blogitem" ["category_access"]=> string(1) "1" ["author"]=> string(5) "Lotty" ["parent_title"]=> string(4) "ROOT" ["parent_id"]=> string(1) "1" ["parent_route"]=> string(0) "" ["parent_alias"]=> string(4) "root" ["rating"]=> NULL ["rating_count"]=> NULL ["params"]=> object(Joomla\Registry\Registry)#574 (3) { ["data":protected]=> object(stdClass)#566 (85) { ["article_layout"]=> string(9) "_:default" ["show_title"]=> string(1) "1" ["link_titles"]=> string(1) "1" ["show_intro"]=> string(1) "1" ["info_block_position"]=> string(1) "0" ["show_category"]=> string(1) "0" ["link_category"]=> string(1) "1" ["show_parent_category"]=> string(1) "0" ["link_parent_category"]=> string(1) "0" ["show_author"]=> string(1) "0" ["link_author"]=> string(1) "0" ["show_create_date"]=> string(1) "0" ["show_modify_date"]=> string(1) "0" ["show_publish_date"]=> string(1) "0" ["show_item_navigation"]=> string(1) "1" ["show_vote"]=> string(1) "0" ["show_readmore"]=> string(1) "1" ["show_readmore_title"]=> string(1) "1" ["readmore_limit"]=> string(3) "100" ["show_tags"]=> string(1) "1" ["show_icons"]=> string(1) "0" ["show_print_icon"]=> string(1) "0" ["show_email_icon"]=> string(1) "0" ["show_hits"]=> string(1) "0" ["show_noauth"]=> string(1) "0" ["urls_position"]=> string(1) "0" ["show_publishing_options"]=> string(1) "1" ["show_article_options"]=> string(1) "1" ["save_history"]=> string(1) "1" ["history_limit"]=> int(10) ["show_urls_images_frontend"]=> string(1) "0" ["show_urls_images_backend"]=> string(1) "1" ["targeta"]=> int(0) ["targetb"]=> int(0) ["targetc"]=> int(0) ["float_intro"]=> string(4) "left" ["float_fulltext"]=> string(4) "left" ["category_layout"]=> string(6) "_:blog" ["show_category_heading_title_text"]=> string(1) "1" ["show_category_title"]=> string(1) "0" ["show_description"]=> string(1) "0" ["show_description_image"]=> string(1) "0" ["maxLevel"]=> string(1) "1" ["show_empty_categories"]=> string(1) "0" ["show_no_articles"]=> string(1) "1" ["show_subcat_desc"]=> string(1) "1" ["show_cat_num_articles"]=> string(1) "0" ["show_cat_tags"]=> string(1) "1" ["show_base_description"]=> string(1) "1" ["maxLevelcat"]=> string(2) "-1" ["show_empty_categories_cat"]=> string(1) "0" ["show_subcat_desc_cat"]=> string(1) "1" ["show_cat_num_articles_cat"]=> string(1) "1" ["num_leading_articles"]=> string(1) "1" ["num_intro_articles"]=> string(1) "4" ["num_columns"]=> string(1) "2" ["num_links"]=> string(1) "4" ["multi_column_order"]=> string(1) "0" ["show_subcategory_content"]=> string(1) "0" ["show_pagination_limit"]=> string(1) "1" ["filter_field"]=> string(4) "hide" ["show_headings"]=> string(1) "1" ["list_show_date"]=> string(1) "0" ["date_format"]=> string(0) "" ["list_show_hits"]=> string(1) "1" ["list_show_author"]=> string(1) "1" ["orderby_pri"]=> string(5) "order" ["orderby_sec"]=> string(5) "rdate" ["order_date"]=> string(9) "published" ["show_pagination"]=> string(1) "2" ["show_pagination_results"]=> string(1) "1" ["show_featured"]=> string(4) "show" ["show_feed_link"]=> string(1) "1" ["feed_summary"]=> string(1) "0" ["feed_show_readmore"]=> string(1) "0" ["show_page_heading"]=> NULL ["layout_type"]=> string(4) "blog" ["menu_text"]=> int(1) ["menu_show"]=> int(1) ["secure"]=> int(0) ["page_title"]=> string(4) "Blog" ["page_description"]=> string(76) "Wij vertalen uw spontane idee in een culinaire gebeurtenis die bij blijft..." ["page_rights"]=> NULL ["robots"]=> NULL ["access-view"]=> bool(true) } ["initialized":protected]=> bool(true) ["separator"]=> string(1) "." } ["tagLayout"]=> object(Joomla\CMS\Layout\FileLayout)#556 (7) { ["layoutId":protected]=> string(19) "joomla.content.tags" ["basePath":protected]=> NULL ["fullPath":protected]=> NULL ["includePaths":protected]=> array(0) { } ["options":protected]=> object(Joomla\Registry\Registry)#557 (3) { ["data":protected]=> object(stdClass)#571 (2) { ["component"]=> string(11) "com_content" ["client"]=> int(0) } ["initialized":protected]=> bool(false) ["separator"]=> string(1) "." } ["data":protected]=> array(0) { } ["debugMessages":protected]=> array(0) { } } ["slug"]=> string(37) "20:aardperensoep-voor-de-gewone-dagen" ["catslug"]=> string(10) "8:blogitem" ["parent_slug"]=> NULL ["readmore_link"]=> string(43) "/blog/20-aardperensoep-voor-de-gewone-dagen" ["text"]=> string(11252) "

Frans Duijts is sinds zijn maagverkleining in augustus 20 kilo afgevallen en weegt nu nog maar 103 kilo! Good for you, Frans. Hij streamde zijn maagoperatie live. Dát had hij voor ons dan weer níet hoeven doen.



Waar wij ons dan weer zorgen om maken: hoe moet dat met de feestdagen? Zit Frans dan gezellig met zijn Marloes aan een sfeervol gedekte kerstafel te knagen op een blaadje sla, terwijl de rest van de familie zich tegoed doet aan een rijk gevulde kerstdis?

Lieve Frans, het hoeft niet zo te zijn!

k-eets k-erstdiner: voor grote en kleine magen


Een kerstdiner dat heerlijk smaakt, gezellig is én waar u (bijna) niets voor hebt hoeven doen. Dat is toch wat u wilt?
Dit jaar komen we met een proeverij van zinnenprikkelende, tongstrelende en betoverend lekkere gerechten waar u zelf een menu van samenstelt. Dat betekent een kerstmenu op maat!

Met wie u het ook gaat of ‘moet’ vieren, lekker eten heeft altijd een verbindend effect. Een extra flesje wijn binnen handbereik, wil trouwens ook weleens werken ;-)

Dat wordt kerst zonder stress: lekker lang tafelen, foodsharing en genieten van de geurige, kleurrijke gerechten die onze chef voor u heeft samengesteld.
Feestelijk, gezellig en makkelijk voor iedereen!

 

Zo werkt het kerstmenu op maat

U kiest of u 2, 3 of 4 gangen wilt en wij leveren het op 24 december bij u thuis af.

U legt zelf de laatste hand aan de gerechten, zodat ze echt super versbereid geserveerd worden.

En nee, dat is helemaal niet moeilijk, voor elk gerecht krijgt u in een videofilmpje uitgelegd hoe u de borden in een handomdraai professioneel opmaakt.

En de complimenten na afloop van het diner? Neemt u ze gerust in ontvangst.
Wij zeggen niets.

Bekijk hier alle gerechten van het kerstmenu

 




Helaas, voordat u aan het kerstdiner zit, komen er nog een heleboel ‘gewone’ dagen. Maar ook voor gewone dagen hebben wij heerlijke recepten. Wat dacht u van een stevige aardperensoep? Een mooi gerecht voor een herfstige dag. 

Aardperensoep voor de gewone dagen


Eerst de boodschappen:

Ingrediënten voor 6 personen


Bereidingswijze

  1. Schil de aardperen met een dunschiller, vlak voordat je het gerecht gaat bereiden. Geschilde aardperen worden namelijk aan de lucht snel bruin.
  2. Verwarm de oven voor op 140 graden.
  3. Doe de aardperen in een ovenschaal en zet ze 30 minuten in de oven zodat de ‘suikers’ vrijkomen.
  4. Neem een grote soeppan en doe daar de grote stukken spek, ui, knoflook en kruiden in en laat alles ‘aanzweten’ (licht bakken, zonder dat de kleur verandert).
  5. Schenk er 1 glas wijn bij en drink het andere glas zelf leeg.
  6. Schenk de room in de pan en laat het geheel zachtjes gaarkoken.
  7. Verwijder de spek en blender de rest tot de aardperen in kleine stukjes zijn gemalen.


Serveer de soep en drink er de rest van de wijn bij ;-)


 w-eetje van k-eetje


Wat zijn aardperen?
Dat is de vraag die u wist die ging komen!
De aardpeer is een vaste plant die veel verschillende namen draagt. Zo wordt deze plant ook topinamboer, knolzonnebloem of jeruzalemartisjok genoemd. Hoewel de plant van oorsprong groeit in Noord-Amerika, is de knol vooral populair in Frankrijk. De plant wordt vaak gekweekt in moestuinen. De stelen van deze mooie bloem kunnen wel drie meter hoog worden, en geeft prachtige felgele bloemen.

Plant, knol… wat is het nou? Beiden. Het is een plant waarvan de ondergrondse wortelknollen worden gebruikt. De knollen zijn grillig van vorm. Ze zijn lichtbruin, violet, roze of wit van kleur.

Wat kun je met een aardpeer doen?
Aardperen hebben een licht nootachtige smaak, zijn zoetig en het lijkt wel een beetje op de smaak van een artisjok. Je kunt de verse knollen rauw eten, dan zijn ze lekker krokant. Rauw en fijngesneden is het heerlijk in een salade. 
Gekookt of net als aardappels gebakken, smaakt de aardpeer lekker met wat kruiden en knoflook.

Niet geschikt voor een first date
Aardperen bevatten zeer veel drievoudige suikers. Deze suikers worden niet in onze darmen opgenomen maar doen daar wel goed werk: het stimuleert namelijk de afbraak van bacteriën. Als gevolg hiervan kun je last krijgen van winderigheid. Geen knolletje voor een first date!

Goed voor de bloedsuikerspiegel
Voor mensen met suikerziekte of diabetes mellitus is rauwe aardpeer juist wél goed omdat het zorgt dat de bloedsuikerspiegel daalt. Gekookte aardperen smaken lekker zoet doordat de inuline wordt omgezet in fructose. Zoete aardperenpuree kan als vervanger voor suiker worden gebruikt in diverse bakproducten.

Paarsbest
Paarse aardperen bevatten veel anthocyanen: kleurstof die in de cellen van hogere planten voorkomt. Er zijn wel 250 verschillende anthocyanen. Ze komen voor in de gehele plant, maar voornamelijk in bloemen, vruchten en bladeren. 
De bekende paars/blauwe kleur die je ook bij de rode kool, de blauwe bes, de zwarte bes enzovoort ziet, komt van de anthocyanen en hier worden veel gezondheidsvoordelen aan gekoppeld. Ze bevatten bijvoorbeeld zeer sterke antioxidanten. Paarse groenten en fruit eet je het liefst zo rijp mogelijk om van die voordelen te profiteren.

Nog meer weten over aardperen? Dan zult u toch echt even moeten googelen. Wij zijn tenslotte een cateringbedrijf en geen Wikipedia ;-)

 

 

" ["tags"]=> object(Joomla\CMS\Helper\TagsHelper)#558 (4) { ["tagsChanged":protected]=> bool(false) ["replaceTags":protected]=> bool(false) ["typeAlias"]=> NULL ["itemTags"]=> array(0) { } } ["jcfields"]=> array(0) { } ["event"]=> object(stdClass)#582 (3) { ["afterDisplayTitle"]=> string(0) "" ["beforeDisplayContent"]=> string(0) "" ["afterDisplayContent"]=> string(0) "" } ["prev"]=> string(64) "/blog/21-eendenpate-met-bundelzwam-schorseneren-en-preiselbeeren" ["next"]=> string(42) "/blogitem/zuurdesem-met-brie-en-mangosalsa" ["prev_label"]=> string(6) "Vorige" ["next_label"]=> string(8) "Volgende" ["pagination"]=> string(757) " " ["paginationposition"]=> string(1) "1" ["paginationrelative"]=> int(0) }

Frans Duijts is sinds zijn maagverkleining in augustus 20 kilo afgevallen en weegt nu nog maar 103 kilo! Good for you, Frans. Hij streamde zijn maagoperatie live. Dát had hij voor ons dan weer níet hoeven doen.



Waar wij ons dan weer zorgen om maken: hoe moet dat met de feestdagen? Zit Frans dan gezellig met zijn Marloes aan een sfeervol gedekte kerstafel te knagen op een blaadje sla, terwijl de rest van de familie zich tegoed doet aan een rijk gevulde kerstdis?

Lieve Frans, het hoeft niet zo te zijn!

k-eets k-erstdiner: voor grote en kleine magen


Een kerstdiner dat heerlijk smaakt, gezellig is én waar u (bijna) niets voor hebt hoeven doen. Dat is toch wat u wilt?
Dit jaar komen we met een proeverij van zinnenprikkelende, tongstrelende en betoverend lekkere gerechten waar u zelf een menu van samenstelt. Dat betekent een kerstmenu op maat!

Met wie u het ook gaat of ‘moet’ vieren, lekker eten heeft altijd een verbindend effect. Een extra flesje wijn binnen handbereik, wil trouwens ook weleens werken ;-)

Dat wordt kerst zonder stress: lekker lang tafelen, foodsharing en genieten van de geurige, kleurrijke gerechten die onze chef voor u heeft samengesteld.
Feestelijk, gezellig en makkelijk voor iedereen!

 

Zo werkt het kerstmenu op maat

U kiest of u 2, 3 of 4 gangen wilt en wij leveren het op 24 december bij u thuis af.

U legt zelf de laatste hand aan de gerechten, zodat ze echt super versbereid geserveerd worden.

En nee, dat is helemaal niet moeilijk, voor elk gerecht krijgt u in een videofilmpje uitgelegd hoe u de borden in een handomdraai professioneel opmaakt.

En de complimenten na afloop van het diner? Neemt u ze gerust in ontvangst.
Wij zeggen niets.

Bekijk hier alle gerechten van het kerstmenu

 




Helaas, voordat u aan het kerstdiner zit, komen er nog een heleboel ‘gewone’ dagen. Maar ook voor gewone dagen hebben wij heerlijke recepten. Wat dacht u van een stevige aardperensoep? Een mooi gerecht voor een herfstige dag. 

Aardperensoep voor de gewone dagen


Eerst de boodschappen:

Ingrediënten voor 6 personen

  • 1 kilo aardperen
  • 1 grote ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 grove stukken spek
  • Een paar takjes tijm
  • Bladselderij (kruiden)
  • Twee glazen witte wijn
  • 2 dl room


Bereidingswijze

  1. Schil de aardperen met een dunschiller, vlak voordat je het gerecht gaat bereiden. Geschilde aardperen worden namelijk aan de lucht snel bruin.
  2. Verwarm de oven voor op 140 graden.
  3. Doe de aardperen in een ovenschaal en zet ze 30 minuten in de oven zodat de ‘suikers’ vrijkomen.
  4. Neem een grote soeppan en doe daar de grote stukken spek, ui, knoflook en kruiden in en laat alles ‘aanzweten’ (licht bakken, zonder dat de kleur verandert).
  5. Schenk er 1 glas wijn bij en drink het andere glas zelf leeg.
  6. Schenk de room in de pan en laat het geheel zachtjes gaarkoken.
  7. Verwijder de spek en blender de rest tot de aardperen in kleine stukjes zijn gemalen.


Serveer de soep en drink er de rest van de wijn bij ;-)


 w-eetje van k-eetje


Wat zijn aardperen?
Dat is de vraag die u wist die ging komen!
De aardpeer is een vaste plant die veel verschillende namen draagt. Zo wordt deze plant ook topinamboer, knolzonnebloem of jeruzalemartisjok genoemd. Hoewel de plant van oorsprong groeit in Noord-Amerika, is de knol vooral populair in Frankrijk. De plant wordt vaak gekweekt in moestuinen. De stelen van deze mooie bloem kunnen wel drie meter hoog worden, en geeft prachtige felgele bloemen.

Plant, knol… wat is het nou? Beiden. Het is een plant waarvan de ondergrondse wortelknollen worden gebruikt. De knollen zijn grillig van vorm. Ze zijn lichtbruin, violet, roze of wit van kleur.

Wat kun je met een aardpeer doen?
Aardperen hebben een licht nootachtige smaak, zijn zoetig en het lijkt wel een beetje op de smaak van een artisjok. Je kunt de verse knollen rauw eten, dan zijn ze lekker krokant. Rauw en fijngesneden is het heerlijk in een salade. 
Gekookt of net als aardappels gebakken, smaakt de aardpeer lekker met wat kruiden en knoflook.

Niet geschikt voor een first date
Aardperen bevatten zeer veel drievoudige suikers. Deze suikers worden niet in onze darmen opgenomen maar doen daar wel goed werk: het stimuleert namelijk de afbraak van bacteriën. Als gevolg hiervan kun je last krijgen van winderigheid. Geen knolletje voor een first date!

Goed voor de bloedsuikerspiegel
Voor mensen met suikerziekte of diabetes mellitus is rauwe aardpeer juist wél goed omdat het zorgt dat de bloedsuikerspiegel daalt. Gekookte aardperen smaken lekker zoet doordat de inuline wordt omgezet in fructose. Zoete aardperenpuree kan als vervanger voor suiker worden gebruikt in diverse bakproducten.

Paarsbest
Paarse aardperen bevatten veel anthocyanen: kleurstof die in de cellen van hogere planten voorkomt. Er zijn wel 250 verschillende anthocyanen. Ze komen voor in de gehele plant, maar voornamelijk in bloemen, vruchten en bladeren. 
De bekende paars/blauwe kleur die je ook bij de rode kool, de blauwe bes, de zwarte bes enzovoort ziet, komt van de anthocyanen en hier worden veel gezondheidsvoordelen aan gekoppeld. Ze bevatten bijvoorbeeld zeer sterke antioxidanten. Paarse groenten en fruit eet je het liefst zo rijp mogelijk om van die voordelen te profiteren.

Nog meer weten over aardperen? Dan zult u toch echt even moeten googelen. Wij zijn tenslotte een cateringbedrijf en geen Wikipedia ;-)

 

 

 

Lemon Curd (Citroencustard)

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 citroenen
  • 200 gram fijne suiker
  • 125 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 2 eieren

 

Lees meer ...
 

Springrol met zalm, mangosalade en chili-korianderdressing

 

Ingrediënten voor 2 personen

  • 2 rijstvellen
  • 40 gram glasnoedels
  • 100 gram verse zalm in blokjes
  • 1 rode peper
  • sesamolie
  • chilisaus
  • 1 bosuitje
  • handje rucola
  • Bosje koriander
  • halve mango in blokjes
  • limoensap
  • bruine suiker
  • scheutje vissaus
Lees meer ...
 

Ossobuco met Gremolata

Ingrediënten voor 4 personen
4 kalfsschenkel
1 fles rode wijn
2 uien
4 tenen knoflook
½  knolselderij
2 wortels
Eetlepel grove mosterd
2 eetlepels bruine basterd
2 dl kalfsfond
Verse peper
1 bos krulpeterselie 
1 citroen

bereiding

  • Snijd de groenten fijn maar bewaar de peterselie, citroen en 1 teentje knoflook voor later. 

  • Marineer de kalfsschenkel minimaal een nacht in rode wijn en de fijngesneden ingrediënten.  

  • Zet de dag erna de schenkel in diezelfde marinade 8 uur in een oven van 90 graden (ik doe dit altijd 's nachts).

  • Schep de schenkel eruit.

  • Zeef de marinade en laat deze inkoken tot gewenste dikte: lekker sticky is het mooist.

Gremolata 

Hak de peterselie fijn, rasp de knoflook erdoor, was de citroen goed en rasp de schil van de citroen en knijp het sap erdoorheen.

Schep de gremolata over de ossobuco als hij op het bord ligt. 😋

Lees meer ...
 

Rode bietenrisotto

Eerst de boodschappen

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 200 gram arboriorijst
  • 1 sjalotje
  • 1 teentje knoflook
  • 1 afgestreken eetlepel bouillonpoeder
  • Een scheut rode bietensap
  • Een scheut witte wijn

 

 

Lees meer ...
 

rouille (voor bij uw vissoep)


Beste vriend van k-eet,
 
De rust is weergekeerd, feesten, borrels en overdadige diners: het is allemaal weer achter de rug.
Tot voor kort was januari een maand waarin je rustig het nieuwe jaar kon opstarten. Tegenwoordig rollen we gewoon door naar Dry January!
Hoewel alcohol voor veel mensen een synoniem is voor gezelligheid, zijn wij ervan overtuigd dat heerlijk eten óók prima smaakt én gezellig is zonder dat ‘glaasje’ wijn.
 
Maak van de gelegenheid gebruik en drink eens helemaal niets tijdens uw maaltijd. Uit onderzoek blijkt dat we dan veel beter kauwen en daardoor eerder voelen dat we genoeg hebben gegeten. Niet drinken, minder eten dus. 
Tip van k-eet: leg dan ook die smartphone tijdens het eten weg en kijk uw tafelgenoten eens aan… niet schrikken!

Lees meer ...
 

Eendenpaté met bundelzwam, schorseneren en Preiselbeeren

Ingrediënten voor 4 personen

1 Eendenpaté
1 Doosje bundelzwammen
1 Brioche broodje
1 Potje Preiselbeeren
1 Zakje Geleisuiker
1 Scheut rode port
4 Schorseneren
1 Little gem sla
1 teentje knoflook

 

Lees meer ...
 

Aardperensoep voor de gewone dagen

Frans Duijts is sinds zijn maagverkleining in augustus 20 kilo afgevallen en weegt nu nog maar 103 kilo! Good for you, Frans. Hij streamde zijn maagoperatie live. Dát had hij voor ons dan weer níet hoeven doen.

Lees meer ...
 

ZUURDESEM MET BRIE EN MANGOSALSA

  • 1 zuurdesem stokbrood
  • Brie
  • Beetje roomboter
  • 1 mango
  • 1 avocado
  • 2 bosuitjes
Lees meer ...
 

VIJGEN MET BLAUWE KAAS

  • Vijgen
  • Stuk blauwe kaas; Roquefort AOC, Bleu d'Auvergne, Rochebaron of Castello bleu
  • Walnoten grof gehakt
  • Balsamicoazijn van goede kwaliteit Lees meer ...
 

PANNA COTTA MET ROOD FRUIT

  • 500 ml slagroom
  • 500 ml melk
  • 80 gr suiker
  • schil van 1 citroen
  • 4 blaadjes gelatine
  • 1 vanillestokje
  • Lees meer ...
 

ROMIGE POMPOENSOEP MET PARMEZAANKRULLEN

  • 4 personen
  • 60 g boter + 1 klontje
  • 30 g bloem
  • 2 fijngehakte rode uien
  • 1 kg pompoen in blokjes
  • 1 glas witte wijn
Lees meer ...
 

DE LEKKERSTE LUNCHGERECHTEN MET K-EETS CHUTNEYS

Sinds december kun gewoon thuis genieten van de heerlijke chutney's van k-eet. Maar wat kun je er mee? Welke smaak past bij welk lunchgerecht? We helpen je een beetje op weg. Natuurlijk zijn we benieuwd wat jouw favoriete combinatie is en bij welke gerechten jij chutney nog meer lekker vindt! Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

Lees meer ...
 

ROLLETJE VAN EENDENBORST

   met salade van witlof en appel, gebakken gamba’s, krokante

   tortilla en limoendressing

  •  4 plakjes gerookte eendenborst 
  • 12 gamba’s gebakken in wat olie 
  • 2 appels in hele kleine blokjes gesneden
  • Lees meer ...
 

KOFFIEMOUSSE

  • 4 gelatineblaadjes 
  • 125 ml espresso 
  • 2 zakjes vanillesuiker 
  • 3 eierdooiers 
  • 75 gr suiker 
  • 150 ml slagroom 
  • Lees meer ...
 

VERSE KREEFT MET TRUFFELMAYONAISE

  • Levende kreeft (1 kreeft per 2 personen)
  • Visbouillon (zelf getrokken of met visbouillontablet)
  • Zwarte truffelsaus
  • 1 ei en 1 eidooier
  • 200 ml lekkere olie
  • Scheutje witte wijnazijn
Lees meer ...
 

OVERHEERLIJKE LIMOENTAART

Ingrediënten voor 8 personen

Voor de korst:

  • 200 g bloem
  • 1/4 tl zout
  • 125 g koude boter
  • 2 el water
Lees meer ...
 

BLINI MET ZALMTARTAAR EN CITROENROOM

  • 8 blini's
  • Stukje rauwe zalm 50 gram
  • Gerookte zalm 50 gram
  • Korianderpoeder
  • Grove mosterd
  • Suiker
  • Peper & zout
Lees meer ...
 

ASPERGEBAVAROIS

 Recept voor 4 personen:

  • 350 gram asperges
  • 1 vanillestokje
  • 2 deciliter melk
  • blaadje gelatine
  • 4 eierdooiers
Lees meer ...
 

ZOMERSE COUSCOUS SALADE

  • 200 gram parel couscous
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 sinaasappel
  • zout
  • 1 courgette
  • 1 rode paprika
Lees meer ...
 

HEERLIJKE PERENTAART VAN K-EET

  • 100 gr. vloeibare margarine
  • 100 gr. basterdsuiker, 2 eieren
  • 160 zelfrijzend bakmeel
  • ca. 5 harde handperen
  • scheut licor 43
  • rasp en sap van 1/2 sinaasappel
  • Lees meer ...
 

HEILBOT MET CHOCOLADESAUS

  • 800 gram heilbot
  • 2 uien
  • 1 eetlepels bloem
  • 1 glas witte wijn
  • 50 gram pure chocolade
  • 1 glas visbouillon
  • Lees meer ...
 

CHEESECAKE MET WITTE CHOCOLADE EN BAILEYS

  • 175 g chocoladekoekjes (bijv. Sablés tout Chocolat, Bonne Maman)
  • 60 g boter, gesmolten
  • 500 g roomkaas, op kamertemperatuur
  • 200 ml crème fraîche
  • 200 g kristalsuiker
  • merg van 1 vanillestokje
  • 4 eieren
  • Lees meer ...
 

SALSA VERDE

  • 3 teentjes zeer fijngesneden knoflook
  • 3 el fijngesneden peterselie
  • 1/2 el fijngesneden munt 3 el fijngesneden basilicum
  • 1 el mosterd 4 fijngesneden ansjovisfilets
  • 2 el kappertjes, afgespoeld en uitgelekt en grofgesneden
  • 1 dl olijfolie
Lees meer ...
 

GEPEKELDE ZALM MET AUBERGINE EN MIERIKSWORTEL

Let op: de marinade moet een nachtje intrekken, dus begin op tijd.

  • 200 gr zalmfilet
  • 250 gr grof zout
  • 1 citroen
  • 50 gr kristalsuiker
  • aubergine
  • Lees meer ...
 

CHUTNEY VAN RODE BIET

  • 250 gr rode bietjes
  • 1 bol gepofte knoflook
  • 1 sjalot
  • 1 groene appel
  • 1 laurierblaadje
  • takje tijm
  • Lees meer ...
 

VITELLO TONATO KALFSTARTAAR

  •  400 gram kalfsmuis
  •  1 el kappertjes
  •  handje vol sud ’n sol tomaatjes
  •  kruidenolie
  •  bosui
  •  blikje tonijn
Lees meer ...