BEL! 06 22200368


ASPERGEBAVAROIS

 Recept voor 4 personen:

  • 350 gram asperges
  • 1 vanillestokje
  • 2 deciliter melk
  • blaadje gelatine
  • 4 eierdooiers
  • 300 gram suiker
  • 25 gram poedersuiker
  • 0,5 liter slagroom
  • ijswater

 

BEREIDINGSWIJZE:

  • Kook en pureer de asperges (nee, dat is niet zonde; wacht maar af).
  • Snijd intussen het vanillestokje in de lengte open, schraap het merg eruit en voeg zowel het merg als het stokje aan de melk en de aspergepuree toe.
  • Breng dit geheel langzaam tegen de kook aan.
  • Laat het vervolgens minstens tien minuten trekken op laag vuur.
  • Week ondertussen de gelatine in koud water.
  • Klop de dooiers met 1/3 van de suiker tot een dikke crème.
  • Zeef de melk en klop deze door het dooiermengsel.
  • Zet de crème op een pan met heet water en verwarm de crème al roerende, au bain marie, tot deze gebonden is.
  • Los al roerende de goed uitgeknepen gelatine erin op.
  • Plaats de kom in een schaal met ijswater en roer zo nu en dan, tot de crème lobbig wordt.
  • Klop de slagroom met de poedersuiker op tot yoghurtdikte.
  • Spatel zodra de crème lobbig wordt, de slagroom erdoor.
  • Giet het mengsel in bijvoorbeeld koffiekopjes (die met koud water gevuld zijn geweest gedurende ongeveer een uur).
  • Laat het in de koelkast opstijven in circa vier uur.
  • Verwarm ondertussen de resterende suiker tot deze licht gekaramelliseerd is en doe daarna het water erbij, daarna de rauwe geschilde door de helft gesneden asperge erin en ongeveer 12 minuten laten koken en af laten koelen.

 

SERVEERTIPS

Stort de bavarois, als deze is opgesteven op een bord, garneer de gekonfijte asperges met een toefje slagroom. Giet er wat vocht van de gekaramelliseerde overheen.

Vindt u het leuk om wat meer te variëren met asperges? Dan kunt u uw lol op. Asperges kunnen op veel manieren worden bereid en met ontzettend veel smaken worden gecombineerd. We noemen er een paar:

In witte chocolade gegaarde witte asperges met pistachenootjes
Bieten-aspergesalade met linzen en geitenkaas
Asperge-fruitcocktail
Groene asperges met amandel en Parmezaanse kaas

Het is jammer dat het aspergeseizoen 24 juni alweer afgelopen is. Zucht.